Blog Widget by LinkWithin

Rita Utopica

luni, 27 aprilie 2009

Cateodata Rita traieste intr-un borcan de sticla - in ultima vreme cam des. Nu, nu e din ala sufocant si unsuros. Ba chiar e un borcan de fitze, din ala rotund, asa, si aproape elegant. Dar chiar si asa elegant, borcanul tot borcan si realitatea tot plinuta - deci deformata - e.

Rita, cateodata, are fix 16 ani. Varsta pe care, sa fim corecti, n-a avut-o niciodata.

Ar vrea sa recupereze acuma, daca s-ar putea. Ar vrea sa se mai dea in leagan in parc si sa isi piarda dupa-amiezele de la meditatii pe banca, planuind un cadou pentru prieteni din banii "economisiti" si despre care fireste ca n-o sa zica acasa. Ar vrea sa poarte culori pastel si fuste si funde si ciorapi colorati si balerini. Ar vrea sa iasa in oras in fiecare seara, sa mearga la discoteca cu gasca pana dimineata - si nu sa fie la 8 acasa si sa se uite la tv - dupa ce si-a terminat temele, bineinteles.

Ar vrea sa nu trebuiasca sa compuna eseurile la franceza si sa nici sa nu mai toceasca aiurea la biologie niste chestii de care peste cateva luni n-o sa-si mai aduca aminte nimica. Ar vrea in schimb sa mearga in excursii prin tara si prin lume, sa vaza locuri si oameni pe care sa si le aminteasca si peste 20 de ani. Ar vrea sa-si fi luat in serios inclinatia pentru desen, sau cel putin sa se fi pregatit pentru ASE.

Ar mai vrea si sa stie ca parintii si bunicii sunt nemuritori, ca prietenii raman mereu langa tine, ca iubirile sunt impartasite si dureaza pentru totdeauna si ca nu exista tradari. Ca nimeni nu minte - nu cu/din rautate, ca oamenii nu suduie si nu blesteama si ca, in general, de la natura, sunt buni si numai accidental, din durere si foarte putini, se fac rai.

Rita ar vrea si acuma, cum vroia si la 16 ani pe care nu i-a avut niciodata, sa citeasca si sa vada numai povesti cu happy-end - si altele nici sa nu existe - fiindca, oricata fictiune ar fi, inseamna ca cineva a gandit un gand negru si greu si si l-a revarsat amarnic asupra lumii.

Privind lucrurile din borcanul ei fitzos, Rita stie ca n-o sa mai aiba 16 ani - nu prea curand, oricum - da' e de parere ca uneori e mai bine sa se uite rotund si sa vaza lumea frumoasa, decat sa o vada patrat - in colturi, cum ar veni.

7 comentarii:

Lucian 28 aprilie, 2009 17:41  

e buna cate o defulare din-asta din cand in cand :))

Rita 28 aprilie, 2009 17:46  

Hehe, ce primavaratic :D
Da, ar fi buna, daca ar si duce la ceva constructiv...

miki 30 aprilie, 2009 00:23  

rita draga, dar ce te opreste sa te porti ca la 16 ani macar o data pe saptamana? ...na, pe luna!

Rita 30 aprilie, 2009 11:26  

Uof, Miki, calatoria inapoi in timp.. Pai daca traiesc in borcan, na, restul lumii nu e in acord cu rezonantele mele, ca sa fiu de o maxima filosofeala. Deci nu pot sa fiu decat in sinea mea, ceea ce se intampla deja, si ca dovada ca mai iese cate ceva la suprafata.

LZ 30 aprilie, 2009 12:23  

16 ani... ehehe... las ca si astia pe care ii ai acumulati in plus, anii care s-au depus piramidal, sunt buni. Profita de ei! Sunt doar altfel...

miki 30 aprilie, 2009 19:22  

pai mai rita, poti sa ai un soi de 16 ani adaptati varstei. evident, nu o sa aduca ei toate satisfactiile clasicilor 16 ani, dar macar defulezi putin. si daca defulezi cate putin, o data pe saptamana, apai peste cateva luni o sa te simti usoara sufleteste ca un... fluture? nu stiu. fluturii se simt usori? :)

Rita 03 mai, 2009 00:39  

Laura, bun venit pe la mine :) daca n-as crede ca restul anilor de la aia 16 s-au strans cu folos, cred ca n-as mai trece de la o zi la alta ;) slava cerului ca ma apuca din astea rar...

Miki, pai ce sa facem altaceva ?! nu mai stiu cine zicea - ca sa dau de tot in patetism - "o lupta-i viata, deci te lupta".
Seriously, nu e ala chiar asa de negru, dar borcanul mai da pe dinafara cateodata, ca la toata lumea.
Iar la fluturi si la aerodinamica lor marturisesc ca nu ma pricep :) Dar tre' sa fie ceva de capul lor, nu ? :D

  © Blogger template Leaving by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP